META AI Yolda mı?

META AI Yolda mı?

Yapay zeka kısa bir zaman içerisinde teknolojinin vazgeçilmez bir alanı olmaya başladı.
Yapay zeka denince akıla openAI geliyor peki openAI rakibi varmı ?

Genelde openAI haricinde akıla Google Bard veya BingAI gelir fakat belki denk gelmişsinizdir bazı ismini bile duymadığınız yapay zeka siteleri bunlardan daha iyi sonuçlar veriyor . Peki Nasıl?

Yapay zeka tehlikelimi ?
O tarz siteler genelde openAi API_KEY kullanrak openAi şirketinden ücret karşılığında yapay zekaya soru sorabilir ve gelen cevabı size gösterebilir.
Yani aslında o adını bile duymadığınız sitenin nir yapay zekası yok , bir diğer yapay zekadan ücreti karşılığında sizin sorularınızı ona iletip ordan gelen cevabı size gösteriyorlar.
Bunun tehlikeli bir yanı ise şudur siz bir yapay zeka ile konuştuğunuzu sanıp bilinmedik yapay zeka sitelerine bir girdi girerseniz o girdilerin veri tabanlarına kaydedilme ihtimali var.
Yani ona bir kod atıp bana yardımcı ol dersen onlar o kodların içerisinde sizin şifre veya api_key gibi bilgilerinizi görebilirler.

OpenAI Data Toplama
OpenAI şuan neredeyse yapay zekanın her alanında en iyisi, peki karşılarında Google ve Bing gibi devler varken bunu nasıl başarıyorlar ?
Birincisi OpenAI bağımsız bir kuruluş değil zaten 12 tane kurucu ortakları var bunların içerisinde Elon Musk da dahil.
Yapay zeka data ile beslenir data ile konuşur data ile öğrenir.Google ve Bing gibi şirketlerin elinde milyonlarca hatta milyarlarca veri bulunuyor fakat hala sıralamada 1. değiller bunun sebebi ise openai asla reklam pr çok iyi yapabilmesinde , sürekli olarak güncel data ve tam olarak istedikleri girdiler geliyor.
OpenAI yeterince dataya sahip olduğundan dolayı her alanda başarılı olabiliyorlar , mesela iphone 16 da openai telefonun işletim sisteminde olucak.
Bu çok büyük bir deneyim olucaktır, openai sürekli ve büyük data güncellemeleri yapıyor eskime ihtimali yok.

Peki META ne yapıyor?
META yeni teknolojiler üzerinde çalıştığı şu yıllarda artık yavaş yavaş yapay zekaya geçiş yapıyorlar.
META’nın oluştuğu ilk yıl , metaverse haritalardan arsalar alındı fakat o zamanda dediğim gibi çok erken bir hamleydi o oturmamış bir teknoloji altyapısı vardı insanoğlunun .
META işte o teknolojik altyapısını hazırlamaya çalışıyordu bir kaç yıldır fakat yapay zeka alanında artık META dan haberler gelmeye başladı

Meta.ai
Her ne kadar Google da kuruluş tarihi 2015 olsada şuan belki aranızda duymayanlar vardır.
Şuan türkiyede olmayan bu hizmet henüz gelişme aşamasında fakat BingAI gibi klasik yapay zeka hizmetleri veriyor.

META AI Gelişirmi ?
OpenAI nin tek rakip olabilceği META şirketi olarak gözüküyordu , çünkü openAI dan bile daha fazla insanla gün içerisinde temasdalar.
Instagram – Whatsapp – Facebook yeterli bu datalar için.
META Developer ları githubda sapiens adlı yapay zeka modellerini duyurdular gelin bir göz atalım.

META Sapiens AI
3 Gün önce yayınlanan bu modelin github sayfasında şunlar yazmakta
Sapiens, insan merkezli görme görevleri için kapsamlı bir paket sunar (örneğin, 2B poz, parça segmentasyonu, derinlik, normal, vb.). Model ailesi, 300 milyon vahşi insan görüntüsünde önceden eğitilmiştir ve kısıtlanmamış koşullara mükemmel genelleme gösterir. Bu modeller ayrıca, 16 piksel yama boyutuyla 1024 x 1024 görüntü çözünürlüğünde doğal olarak eğitilmiş yüksek çözünürlüklü özellikleri çıkarmak için tasarlanmıştır.

İsminin sapiens ve wild human kelimelerinin geçmesinden dolayı geçmiş zamanda insanların nasıl gözüktüğü veya yazdığımız promtların geçmişe uyarlanmış halini göstereceğini sanmıştım fakat bir kaç deneem izledikten sonra anladım ki, olay normal bir insan videosunun analiz edip onların analizlerini veriyor.
Mesela bir çıktıda yüzeylerinizi gösterirken diğerinde sağ el – sol el – sol bacak gibi ayrıntılı yazıyor bir diğerinde ise derinlik ölçüyor yani ne kadar uzaktasınız ne kadar yakındasınız gibi verileri gösteriyor.

Tabii ki bir çok meselek için bu yapay zeka çok iyi gelecektir ama asıl önemli olan META sonunda teknoloji altyapısı yapmaktansa yapay zekaya geçişni sağlam bir şekilde yapmaya başladı, devamı geliceğinden eminiz fakat acaba data yı kullancaklarmı?

META İzinsiz DATA Paylaşım Davaları

Biyometrik Veri Davaları: Meta, özellikle biyometrik verilerin yasa dışı kullanımıyla ilgili ciddi davalarla karşılaştı. 2024 yılında Teksas’ta açılan bir davada, Meta’nın kullanıcıların yüz geometrisi gibi biyometrik verilerini izinsiz topladığı iddia edildi. Bu dava sonucunda Meta, 1.4 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul etti​
Cambridge Analytica Skandalı: 2018’de ortaya çıkan bu skandalda, Facebook’un (Meta) milyonlarca kullanıcının verilerini izinsiz olarak Cambridge Analytica’ya sağladığı iddia edildi. Bu durum, dünya genelinde birçok dava ve soruşturmaya yol açtı. ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği’nde büyük cezalar ve düzenleyici önlemlerle karşı karşıya kaldı.
Gizlilik İhlalleri: Meta, kullanıcı verilerinin korunmasıyla ilgili birçok ülkede davalarla karşılaştı. Özellikle Avrupa’da GDPR (Genel Veri Koruma Yönetmeliği) ihlalleri nedeniyle büyük cezalarla karşı karşıya kaldı.

Kısacası Facebook yani META nın başı DATA Toplama ve İşleme konusunda oldukça dertte.
Şurdasın ama dokunamıyorum… Şaka bir yana zuck ın bunu umursamayacağını biliyoruz tepe tepe verilerimizi kullanacak bari orataya güzel bir yapay zeka çıkarsa.

Bir Cevap Yazın